Ce este carnea alba?

Carnea alba este tipul de carne la care apeleaza cei mai multi pasionati de fitness pentru o optiune bogata in calorii si bogata in proteine. Cea mai obisnuita forma de carne alba este pieptul de pui gatit, pieptul de curcan fiind si el una dintre preferinte.

Carnea alba se gateste mai rapid decat alte feluri de carne, si este de asemenea mai sanatoasa, datorita continutului sau redus de grasimi si de proteine ​​slabe, potrivit Academiei de Nutritie si Dietetica.

Ce este carnea alba?

Carnea alba se refera in general la carnea de pasare care are o culoare palida inainte de a fi gatita, cum ar fi pieptul de pui si pieptul de curcan. Poate include si alte pasari de curte, cum ar fi carnea de rata si carnea de gasca.

In mod traditional, pestele este denumit si carne alba, chiar daca anumite tipuri de pesti precum somonul si tonul sunt de culoare rosie. Pe de alta parte, carnea de la animale cu patru picioare, precum carnea de vita, carnea de porc si mielul este considerata carne rosie.

Carnea de pasare: carne alba vs. carne intunecata

Coapsele de pui si coapsele de curcan, sunt considerate carne intunecata si necesita mai mult timp pentru a se gati in comparatie cu carnea alba. Carnea intunecata provine de la muschii care folosesc mai mult oxigen si contin mai mult fier, care este tinut intr-o proteina numita mioglobina.

Deoarece puii si curcanii sunt pasari care nu zboara, picioarele lor sunt exercitate mai mult decat ale altor pasari, deoarece merg mult, facand muschii sa se inchida la culoare. Pe de alta parte, muschii de langa aripi sunt folositi pentru scurte explozii de energie, cum ar fi miscarea brusca a aripilor. Datorita acestui fapt, muschii pieptului au mai putin mioglobina si au o culoare mai palida.

Conform cu Serviciul de siguranta si de inspectie USDA alimentar, carnea de animale mai mari poate fi mai inchisa la culoare, deoarece creste nivelul de mioglobina cu varsta. De asemenea, acelasi animal poate avea variatii de culoare in muschii sai.

Carnea de porc este alba?

Carnea de porc este carne rosie, deoarece contine mai multa mioglobina in muschii sai decat carnea de pui sau de curcan. De asemenea, este clasificata drept carne rosie, alaturi de carnea de miel si carnea de vita.

Care este cea mai buna carne alba?

Pieptul de pui, pieptul de curcan si pestele sunt cea mai buna carne alba, in ceea ce priveste caloriile, proteinele si continutul de grasimi. Conform bazei de date a National Nutrient a USDA, un piept de pui la gratar fara piele, fara os, gatit (196 grame) are  296 calorii, 30,5 g proteine ​​si 3 grame de grasime.

Haideti sa comparam portii de 85 de grame de diferite tipuri de carne alba pentru a vedea cum ies din punct de vedere al alimentatiei. O portie de 85 de grame de piept de pui are 128 de calorii, 25,9 grame de proteine ​​si 2,6 grame de grasime. Pe de alta parte, un piept de curcan de 3 uncii are 125 de calorii, 25,6 grame de proteine ​​si 1,7 grame de grasime.

Pestele este, de asemenea, o mare sursa de proteine ​​slabe si este ambalat cu acizi grasi omega-3. Un file de somon de 85 de grame are 155 calorii, 22 de grame de proteine ​​si 7 grame de grasime. American Heart Association recomanda consumul de peste gras, cel putin de doua ori pe saptamana.

Carne alba vs. carne rosie

Carnea alba este considerata a fi mai sanatoasa decat carnea rosie, deoarece are un continut scazut de grasimi saturate, iar oamenii, in general, evita carnea rosie daca nivelul colesterolului este ridicat. Cu toate acestea, un studiu din 2019 publicat in The American Journal of Clinical Nutrition a dezvaluit ca carnea alba poate ridica nivelul colesterolului la fel de mult ca si carnea rosie.

Studiul, numit APPROACH ( proteine ​​animale si vegetale si sanatate cardiovasculara ), a evaluat 113 persoane sanatoase carora li s-a administrat o dieta in principal din carne rosie (in principal carne de vita), o dieta din carne alba si o  dieta pe baza de plante (leguminoase, produse din soia, nuci, si boabe) timp de 4 saptamani.

In timp ce persoanele din grupul de carne rosie au avut mai multe niveluri totale de colesterol si LDL decat oamenii din celelalte doua grupuri, ambele tipuri de carne (carne rosie si alba), au crescut nivelul colesterolului LDL. Cercetatorii au declarat ca cel mai bine este sa aveti diete cu o proportie mai mare de alimente pe baza de plante.