Ce beneficii poate avea ginko biloba?

Ginkgo este un copac mare, cu frunze in forma de evantai. Este originar din China, Japonia si Coreea, dar este cultivat si acum in Europa si Statele Unite. Arborele ginkgo este considerat a fi unul dintre cei mai vechi copaci vii, care dateaza de peste 200 de milioane de ani, motiv pentru care este numit de unele persoane, drept fosila vie.

In timp ce frunzele si semintele sale sunt de cele mai multe ori utilizate in medicina traditionala chineza, mai multe studii moderne se concentreaza in principal pe extractul de ginkgo, care este realizat din frunze.

Suplimentele de ginkgo sunt asociate cu mai multe pretentii si utilizari asupra sanatatii, majoritatea concentrandu-se pe functia creierului si circulatia sangelui.

Contine antioxidanti puternici

Continutul de antioxidanti care se regasesc in ginkgo, poate fi motivul pentru multe dintre beneficiile sale pentru sanatate. Ginkgo contine niveluri ridicate de flavonoide si terpenoide, care sunt compusi cunoscuti pentru efectele lor antioxidante puternice.

Antioxidantii combat sau neutralizeaza efectele daunatoare ale radicalilor liberi. Radicalii liberi sunt de fapt niste particule deosebit de reactive care sunt produse in organism in timpul functiilor metabolice normale, cum ar fi transformarea alimentelor in energie sau detoxifiere.

Cu toate acestea, au si potentialul de a deteriora tesuturile sanatoase, contribuind la imbatranirea accelerata si la dezvoltarea bolilor.

Cercetarile asupra efectelor antioxidante ale ginkgo-ului sunt promitatoare. Cu toate acestea, ramane neclar exact cum functioneaza si cat de eficient poate fi tratarea anumitor boli.

Poate ajuta la combaterea inflamatiei

Inflamatiile fac parte din raspunsul natural al organismului la vatamare sau invazie de catre o substanta straina. In raspunsul inflamator, diverse componente ale sistemului imunitar sunt recrutate pentru a lupta impotriva invadatorului strain sau pentru a vindeca zona ranita.

Unele boli cronice declanseaza un raspuns inflamator chiar si atunci cand nu exista boala sau vatamare prezenta. In timp, aceasta inflamatie excesiva este posibil sa provoace leziuni permanente ale tesuturilor corpului si ADN-ului.

Unele conditii specifice in care extractul de ginkgo s-a dovedit a reduce inflamatia includ:

  • Artrita.
  • Boala iritabila a intestinului (IBD).
  • Cancer.
  • Boala de inima.
  • Accident vascular cerebral.

Desi aceste date sunt incurajatoare, sunt necesare studii umane inainte de a trage concluzii concrete despre rolul ginkgo in tratarea acestor boli complexe.

Poate reduce anxietatea

Unele cercetari indica faptul ca suplimentarea cu ginkgo poate reduce simptomele anxietatii. O serie de studii efectuate pe animale au observat reduceri ale simptomelor de anxietate care pot fi atribuite continutului de antioxidanti ai ginkgo.

Intr-un studiu, 170 de persoane cu anxietate generalizata au fost tratate fie cu 240 mg sau 480 mg de ginkgo, fie cu un placebo. Grupul tratat cu cea mai mare doza de ginkgo a raportat o reducere cu 45% mai mare a simptomelor de anxietate, comparativ cu grupul placebo. Desi suplimentarea cu ginkgo poate reduce anxietatea, este inca prea devreme pentru a trage orice concluzii definitive din cercetarile disponibile.

Imbunatateste functia creierului si bunastarea

Exista unele speculatii ca ginkgo poate imbunatati functia creierului la persoanele sanatoase. O mana de studii mici sustin ideea ca suplimentarea cu ginkgo poate creste performanta mentala si bunastarea perceputa. Rezultate mai multor studii au dat nastere unor afirmatii care leaga ginkgo de o memorie imbunatatita, concentrare si atentie.

Poate sustine viziunea si sanatatea ochilor

Foarte putine cercetari au investigat modul in care ginkgo se raporteaza la vedere si sanatatea ochilor. Cu toate acestea, rezultatele timpurii sunt promitatoare. O recenzie a aratat ca persoanele cu glaucom care au consumat ginkgo, aveau un flux de sange crescut la ochi, dar acest lucru nu s-a tradus neaparat la o vedere mai buna.

O alta revizuire a doua studii a evaluat efectul extractului de ginkgo asupra progresiei degenerescentei maculare legate de varsta. Unii participanti au raportat o imbunatatire a vederii, dar acest lucru nu a fost semnificativ din punct de vedere statistic la nivel general. Multe dintre aceste rezultate pozitive par a fi legate de cresterea fluxului de sange catre ochi.

3 thoughts on “Ce beneficii poate avea ginko biloba?

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *