Ceea ce conteaza cel mai important in momentul in care vine vorba despre carbohidrati, este tipul acestora, pe care alegeti sa-l mancati, dat fiind faptul ca unele surse sunt mai sanatoase decat altele. Cantitatea de carbohidrati din dieta, mare sau mica, este mai putin important decat tipul de carbohidrati pe care ii aveti inclusi in dieta.
De exemplu, cerealele sanatoase, integrale, cum ar fi painea integrala de grau, secara, orz si quinoa sunt alegeri mai bune decat painea alba extrem de rafinata sau cartofii prajiti.
Multi oameni sunt nu sunt foarte bine informati in legatura cu carbohidratii, de aceea este important sa retineti ca mai mult conteaza sa mancati carbohidrati din alimente sanatoase decat sa urmati o dieta stricta limitand sau numarand numarul de grame de carbohidrati consumati.
Ce sunt carbohidratii?
Carbohidratii se gasesc intr-o gama larga de alimente sanatoase si nesanatoase, iar aici putem da cateva exemple precum paine, fasole, lapte, floricele, cartofi, fursecuri, spaghete, bauturi racoritoare, porumb si placinta cu visine.
De asemenea, vin intr-o varietate de forme. Cele mai des intalnite si abundente forme sunt zaharurile, fibrele si amidonul.
Alimentele bogate in carbohidrati sunt o parte importanta a unei diete sanatoase. Carbohidratii furnizeaza organismului glucoza, care este transformata in energie utilizata pentru a sustine functiile corporale si activitatea fizica. Dar calitatea carbohidratilor este importanta; unele tipuri de alimente bogate in carbohidrati sunt mai bune decat altele:
Cele mai sanatoase surse de carbohidrati sunt urmatoarele: cereale integrale neprocesate sau procesate minim, legume, fructe si fasole. Acestea promoveaza o sanatate buna prin furnizarea de vitamine, minerale, fibre si o multime de fitonutrienti importanti.
Sursele nesanatoase de carbohidrati includ paine alba, produse de patiserie si alte alimente extrem de procesate sau rafinate. Aceste elemente contin carbohidrati usor digerati, care pot contribui la cresterea in greutate, interfereaza cu pierderea in greutate si promoveaza diabetul si bolile de inima.
Planul de alimentatie sanatoasa consta in umplerea in cea mai mare parte a farfuriei cu carbohidrati sanatosi care provin din legume (cu exceptia cartofilor) si fructe care ocupa aproximativ jumatate din farfurie si cereale integrale completand aproximativ o patrime din farfurie.
Incercati aceste sfaturi pentru a adauga carbohidrati sanatosi in dieta dvs.:
- Incepe ziua cu cereale integrale.
Incercati o cereala fierbinte, ovazul de moda veche (nu faina de ovaz instant) sau o cereala rece care listeaza mai intai un bob integral pe lista ingredientelor si are un nivel scazut de zahar. O regula buna: alegeti o cereala care are cel putin 4 grame de fibre si mai putin de 8 grame de zahar pe portie.
- Alegeti sa consumati paine cu cereale integrale pentru pranz sau gustari.
Nu stiti cu sa gasiti o paine cu cereale integrale? Cautati paine care enumera primul ingredient grau integral, secara integrala sau un alt cereal integral; si chiar mai bine, unul care se face numai cu cereale integrale, cum ar fi paine integrala de grau integral.
- De asemenea, priviti dincolo de culoarul de paine.
Painea integrala de grau este adesea facuta cu faina macinata fin, iar produsele de paine sunt adesea bogate in sodiu. In loc de paine, incercati un bob integral sub forma de salata, cum ar fi orez brun sau quinoa.
- Alegeti sa consumati fructe intregi in loc de suc.
O portocala are de doua ori mai multa fibra si jumatate de zahar decat un o sticla de suc de portocale de 330 ml.
- Schimbati cartofii cu fasolea.
In loc sa consumati cartofii care s-au dovedit a favoriza cresterea in greutate, alegeti fasolea pentru o sursa excelenta de carbohidrati digerati lent. Fasolea si alte leguminoase, cum ar fi nautul, ofera si o doza sanatoasa de proteine.