Care sunt cele mai populare cereale?

Cerealele pe care oamenii le consuma, sunt acea parte comestibila a plantelor din numeroasa familie Gramineae. In afara de valoarea nutritiva superioara, cerealele sunt utilizate in mod popular in bucatariile din toata lumea datorita cresterii prolifice si productiei abundente in majoritatea tarilor. Tarile au diferite cereale ca hrana de baza.

De exemplu, graul este cea mai semnificativa cereala din dietele majoritatii tarilor europene si din India. Pe de alta parte, orezul reprezinta cerealele primare utilizate in China, Japonia, Asia de Sud-Est, Bangladesh, Pakistan, Brazilia, Myanmar, Vietnam si SUA.

Cerealele alimentare de baza din America de Nord, America Centrala si Africa sunt porumbul, in timp ce meiul si sorgul sunt consumate pe scara larga si in India si Africa.

Multi factori cum ar fi de exemplu diferentele climatice, alegerea populatiei, calitatea productiei si altii sunt responsabili pentru astfel de diferente globale de consum de cereale in regiunile tropicale si subtropicale.

Tipuri de cereale

Orez

Orezul este probabil cea mai comuna si populara cereala consumata in intreaga lume; mai ales in regiunile tropicale si temperate. Orezul nu poate creste in regiunile reci. Este folosit ca mancare de baza in majoritatea tarilor si restaurantelor de pe tot globul.

Orez brun

Orez brun este o alta varietate de orez bogat in grupa de vitamine B, in special tiamina, riboflavina, niacina si minerale precum fierul, potasiul, fosforul si magneziul.

Porumb

Porumbul este cereala de baza pe continente precum Africa si America (in special in America de Sud) si este folosit ca hrana pentru animale la nivel mondial. Popcornul este de asemenea, un produs popular de porumb, care a devenit o gustare preferata pentru toate varstele de pe glob.

Grau

Aceasta este o cereala prima consumata in zonele temperate, in special in Australia, America de Nord, Europa si Noua Zeelanda. Graul este un ingredient major in alimente precum paine, biscuiti, produse de patiserie, terci, prajituri, clatite, musli, placinte, rulouri, briose, gogosi si unele cereale pentru micul dejun.

Noi cercetari sugereaza ca consumul de paine alba ar putea fi benefic pentru sanatate prin incurajarea cresterii bacteriilor intestinale benefice.

Graul este cultivat sub diferite forme de pe tot globul. Unele specii salbatice de grau sunt acum domesticite si sunt cultivate pe scara larga in anumite zone agricole.

Orz

Aceasta cereala este populara si extrem de hranitoare. De obicei, este cultivat pentru malt; animalele cresc de asemenea hranite fiind cu aceasta cereala care este cultivata pe terenuri care nu sunt capabile sa cultive grau din cauza conditiilor financiare sau climatice.

Sorg

Este consumat pe scara larga in Africa si Asia si este, de asemenea, considerat un furaj bun pentru animale.

Secara

Este o cereala importanta cultivata in climele reci, care este folosita printre altele si pentru prepararea painii, pentru prepararea berii, a whisky-urilor; chiar si pentru a prepara vodca, si se foloseste si ca nutret pentru animale.

Hrisca

Aceasta cereala este popular folosita in clatite, taitei si terci. Este folosita popular ca cerealele de grau, dar caracteristicile sale nu sunt legate de grau. Aceasta cereala are un continut ridicat de proteine ​​si aminoacizi.

Quinoa

Aceasta cereala este bogata in fibre alimentare, fier, magneziu si fosfor. Este cultivata in principal in Anzi; cu toate acestea, este popular si in America de Nord.

Beneficii pentru sanatate

Beneficiile pentru sanatate ale cerealelor sunt discutate mai jos:

Sursa de energie

Cerealele sunt probabil cea mai mare sursa de energie pentru om. Oferind aproape 30% din caloriile totale intr-o dieta obisnuita, cerealele sunt probabil cele mai consumate alimente calorice la nivel mondial.

Acest procent creste in locuri precum Africa rurala si Asia unde cerealele furnizeaza aproape 70 pana la 80% din necesarul de energie (deoarece oamenii din aceste regiuni nu isi pot permite sa manance alte produse alimentare, cum ar fi fructe, legume, carne sau produse lactate).

Continut ridicat de minerale

In cereale, aproximativ 95% din minerale sunt sulfati si fosfati de magneziu, potasiu si calciu. O cantitate buna de fosfor, numita fitina, este prezenta in cereale. Fitatii prezenti in cereale reduc considerabil  activitatea  de absorbtie a fierului. Zincul, cuprul, si manganul sunt prezente si in cantitati mici.

Prevenirea cancerului

Produsele din grau integral reduc sansele de cancer mamar. Cerealele sunt bogate in fitosteroli sau steroizi pe baza de plante si estrogeni vegetali care stimuleaza hormonul estrogen. Fitosterolii se leaga de receptorii estrogeni prezenti in tesuturile sanului si blocheaza estrogenul uman care promoveaza cresterea cancerului de san.

Previn constipatia

Cerealele au fibre insolubile si solubile, cum ar fi celuloza, pectina si hemiceluloza. Aceste fibre sunt prezente in tarate, care adesea sunt demolate in timpul procesarii, astfel incat este recomandat sa consumam cereale intregi pentru a vindeca problemele de constipatie extrema.

Cerealele imbunatatesc in mod eficient peristaltismul in intestin si cresc cea mai mare parte a scaunelor, mentinand astfel sistemul dvs. intern curat. Ragi este bogat in celuloza si are proprietati laxative excelente, care amelioreaza constipatia. Orezul brun este de asemenea util pentru tratarea acestei afectiuni.

Mentin nivelul zaharului din sange

Continutul de fibre din cereale scade viteza secretiei de glucoza din alimente, mentinand astfel nivelul de zahar in sange.

Furnizeaza proteine

Cerealele au de obicei 6-12% proteine, dar le lipseste lizina. Continutul de proteine variaza in fiecare tip de cereale. De exemplu, orezul contine mai putine proteine ​​in comparatie cu alte cereale. De fapt, procentul de proteine ​​variaza chiar si cu diferite soiuri de aceeasi cereale.

Desi in cantitate mai mica, calitatea proteinei de orez este mai buna decat cea a altor cereale. Cand consumi cereale cu legume, calitatea proteinei se imbunatateste automat, datorita suplimentarii reciproce.

Sursa de vitamine

Daca suferiti de o deficienta in complexul de vitamine B , adaugati in dieta dvs. cereale cu cereale integrale.

Majoritatea vitaminelor din cereale sunt prezente in taratele exterioare, dar procesul de rafinare reduce de obicei continutul de vitamina B si, prin urmare, este recomandabil sa consumati cereale integrale.

Cerealele sunt de obicei lipsite de vitamina A sau vitamina C; numai porumbul are cantitati mici de caroten.

Boabele de cereale sunt prelucrate la uleiuri de extract, care sunt bogate in vitamina E. Uleiul de tarate de orez are cantitati mai concentrate de vitamina E decat alte uleiuri disponibile pe piata.

Cerealele sunt bogate in enzime, in special proteaza, amilaza , lipaze si oxidoreductaze. Dupa ce semintele germineaza, continutul de amilaza creste activ. Germenul cuprinde enzimele proteazelor.

Efectele secundare ale consumului de cereale

Exista unele dezavantaje ale cerealelor atunci cand vine vorba de consum excesiv. Majoritatea soiurilor comerciale de cereale au o abundenta de sare, zahar si grasimi, care trebuie evitate in exces.

Mai mult decat atat, produsele cu continut mare de tarate duc adesea la disconfort precum dureri abdominale, balonare si flatulenta a gazelor intestinale. Daca aveti prea multe dintre aceste produse, capacitatea organismului de fier, zinc sau alte absorbtii minerale scade radical.

Majoritatea boabelor sunt de natura acida, astfel pot produce o stare acida in tesuturi si sange. Consumul necontrolat de cereale poate duce la imbatranirea prematura si creste sansele unor boli precum artrita.

Cerealele sunt relativ mai greu de digerat decat salatele, fructele, varza sau legumele, de aceea se recomanda intotdeauna cereale in cantitati moderate pentru a evita afectiunile cronice ale bolii.

Chiar si atunci, se recomanda consumul de boabe de cereale dupa gatirea blanda. Caldura excesiva distruge mineralele, enzima si vitaminele din cereale, astfel incat coacerea sau gatitul la abur este preferat in majoritatea cazurilor.

Daca suferiti de boala celiaca sau sindrom de colon iritabil, incercati sa evitati cerealele integrale, deoarece agraveaza astfel de afectiuni.